Assalamualaikum ,
Semalam waktu tengah scroll
twitter ternampak resepi mudah untuk
buat pancake pisang. Terus keluar rumah pegi cari pisang. Asalnya memeng tengah
teringin ‘kepeknga’ @ pankek pisang versi Melayu. Tapi nak cari mana daun
pisang sini?
Oleh kerana resepi dia mudah tak tau
nak habaq, jadi diri ini rasa terpanggil untuk hapdet entry pasal ni. Tambahan kalau makan waktu sarapan pulak kan, apa nak kata. Kan?
Btw, teringat paperwork add
math zaman spm dulu, pasal breakfast. Brekfast sebenarnya penting sangat untuk
kita, tambah student, sebab our brain consumed on sugar. Kalau tak makan, camna
nak boost otak. Tak gituh? :B
So, here we go,
Bahan-bahan.
Pisang (Ikut suka lah pisang apa.
Janji besar/padan padan nak makan.
2 biji telur
Secubit garam/sesuka hati
Cara-cara:
Lenyek/blend/kisar (ikut kehendak
sendiri tapi aku lenyek, terasa lah sikit pisang tu) Pastu masukkan telur dan
garam. Kacau rata.
![]() |
Lebih kurang jadi macam ni. |
Panaskan kuali, letak minyak sikit,
masak. Masak macam nak masak telur mata kerbau tuu.
![]() |
Done! |
Cuma, kalau nak kelainan… boleh lah
drizzle skali madu ka, maple syrup ka, apa ka. Janji bahagia. Hee
sekian,.
Lagi bahagia klaw hantaq mai sini..hee
ReplyDeleteSebab mudah sangat, tak jadi hantaq. Bagi resepi ja. hahaha :b
Delete